University of St. Andrews: chimpansees beheersen VR om verborgen fruit te vinden

Nieuw onderzoek van de Universiteit St. Andrews toont aan dat chimpansees door een gecomputeriseerde wereld kunnen navigeren om virtueel fruit te vinden.Zes primaten uit de dierentuin van Leipzig, Duitsland leerden hoe ze touchscreen-technologie konden gebruiken om naar een verre virtuele boom te navigeren die verschillende soorten fruit bevatte. Ze hebben zelfs bedacht hoe ze het herkenningspunt vanaf verschillende startpunten konden lokaliseren.

Dr. Matthias Allritz en Josep Call, beiden van de School of Biology, University of St. Andrews, en Dr. Francine Dials, University of Michigan-Dearborn leidden het onderzoek. Het is de eerste empirische studie van chimpansee-navigatie in een open veld, naturalistische virtuele omgeving.

Deze resultaten suggereren dat virtuele-omgevingstechnologie kan worden gebruikt om al lang bestaande vragen over ruimtelijke cognitie van primaten en andere vormen te beantwoorden.

Dr Matthias Allritz is een postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van St. Andrews, het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie. Hij zei: “Bijna alle dieren gebruiken hun omgeving om voedsel en partners te vinden.” Het is moeilijk om de ruimtelijke cognitie van niet-menselijke primaten experimenteel te bestuderen vanwege de beperkingen van dierentuinen. Onderzoekers kunnen virtuele omgevingen creëren waarin primatendeelnemers kunnen navigeren in grootschalige, gecontroleerde omgevingen.

“Afgezien van de voor de hand liggende doelgerichtheid in het ruimtelijke leren van de chimpansees, werden we getroffen door de verbazingwekkende snelheid waarmee ze de virtuele agent leerden besturen. Het kostte minder training dan ik aanvankelijk dacht, en zeker minder tijd dan de traditionele touchscreen-taken voor dieren.

De studie omvatte drie volwassen mannelijke en drie vrouwelijke chimpansees, allemaal van het Wolfgang Kohler Primate Research Center in de dierentuin van Leipzig (Duitsland). Bij het onderzoek waren zes chimpansees betrokken die eerder touchscreens hadden gebruikt en vijf die slechts beperkte ervaring hadden met het gebruik van 3D-videogames toen het onderzoek begon. Deelname was vrijwillig en alle testen vonden plaats in de vertrouwde gebieden van WKPRC, waar de chimpansees regelmatig touchscreen-taken krijgen.

Het onderzoek omvatte de creatie van APExplorer 3D, een aangepaste VR-toepassing waarmee primaten op een cartoonachtige manier met objecten kunnen communiceren.

De chimpansees leidden een virtuele agent door een ruimte met met gras begroeide heuvels, bomen en rotsen met behulp van een touchscreen-monitor. De chimpansees werden gedurende een maand uitgedaagd met steeds moeilijkere navigatietaken. Ze vertoonden verschillende cognitieve processen, gedragskenmerken en navigatievaardigheden binnen de virtuele omgeving, die kunnen worden gebruikt om navigatie in het wild te begeleiden. Deze omvatten het leren herkennen van oriëntatiepunten en het optimaliseren van de route-efficiëntie.

Dr. Francine Dolins is hoofdonderzoeker en universitair hoofddocent aan de University of Michigan Dearborn. Ze verklaarde: “Het volgen van navigatie van primaten in het wild brengt veel uitdagingen met zich mee, waaronder het niet kunnen weten welke oriëntatiepuntinformatie ze gebruiken voor het nemen van ruimtelijke beslissingen. Virtual reality zorgt voor meer controle over de oriëntatiepunten en hun locatie ten opzichte van virtuele foerageersites.

Josep Call, co-hoofdonderzoeker, zei: “Onze studie toont aan dat niet-invasieve experimenten die worden uitgevoerd in virtuele omgevingen in de open ruimte een groot potentieel hebben voor onderzoek naar ruimtelijke cognitie van primaten. om leer- en besluitvormingspatronen te demonstreren die vergelijkbaar zijn met echte navigatie. Ze waren in staat om oriëntatiepunten te herkennen en deze te lokaliseren wanneer ze niet zichtbaar waren. Ze waren in staat om zich aan te passen wanneer de beschikbaarheid van voedsel minder voorspelbaar was, hoewel sommige van deze aanpassingen waren duidelijk sneller dan anderen.

“Naturalistische virtuele omgevingen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn voor het beantwoorden van al lang bestaande vragen over de navigatie-evolutie van primaten die voorheen moeilijk te bestuderen waren in wilde omgevingen. Dit is op voorwaarde dat toekomstige studies deze bevindingen kunnen reproduceren en uitbreiden naar andere soorten primaten.”

Dr. Allritz zei: “Chimpansees, die de naaste verwanten zijn van mensen, nemen reisbeslissingen. Begrijpen hoe ze reisroutes onthouden, redeneren en herkennen, is van cruciaal belang om hun evolutie en de evolutie van onze navigatievaardigheden te begrijpen.”

Het welzijnsperspectief suggereert dat de virtuele omgevingsspellen de chimpansees ten goede kunnen komen, omdat ze creatiever probleemoplossend vermogen kunnen hebben en innovatiever zijn.

Het team zal een versie maken van de APExplorer 3D-app op het Open Science Framework om een ​​grotere acceptatie van Virtual Reality-onderzoek mogelijk te maken.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.