Rusland roept Nederlandse ambassadeur op het matje

Rusland heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen. Dat maakte het Russische persbureau RIA Novosti bekend. Rusland verwijt de Britse geheime dienst in Den Haag een Russische diplomatiek militair medewerker te hebben willen ronselen. Nederland had dat moeten verhinderen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood de Nederlandse ambassadeur om met kracht te protesteren tegen de recente poging van de Britten om de militaire attaché bij de Russische ambassade in Den Haag te rekruteren, aldus een verklaring. Moskou riep de Nederlandse autoriteiten op te voorkomen dat “landen die Nederland zijn bondgenoten noemt” dergelijke “onvriendelijke” acties ondernemen. En Nederland moet zich er ook zelf van onthouden: “De autoriteiten en wetshandhavingsinstanties van Nederland stoppen dergelijke illegale acties niet alleen niet, maar nemen er zelf ook aan deel.”

Tijdens het gesprek met de ambassadeur is benadrukt dat “dergelijke provocerende acties onaanvaardbaar” zijn, in strijd zijn met internationale verdragen en de “normale werking van Russische buitenlandse missies belemmeren”. Volgens de Russen zijn er de afgelopen jaren meer van “dergelijke provocaties” geweest.

Bronlink : Rusland roept Nederlandse ambassadeur op het matje

Gerelateerde berichten