Google schorst ingenieur die beweerde dat AI Bot sentimenteel was geworden.

Google schorst ingenieur die beweerde dat AI Bot sentimenteel was geworden.

Blake Lemoine is een software-engineer in het Google-ontwikkelingsteam voor kunstmatige intelligentie. Hij beweert dat hij “bewuste” AI tegenkwam nadat hij was geschorst wegens het delen van vertrouwelijke informatie over het project. Alphabet Inc. plaatste de onderzoeker begin vorige week met betaald verlof wegens vermeende schending van het vertrouwelijkheidsbeleid.

Hij schreef in Medium dat hij “binnenkort zou kunnen worden ontslagen” voor zijn werk aan AI-ethiek. Hij heeft ook banden met eerdere leden van het AI-ethiekteam van Google, waaronder Margaret Mitchell, die het bedrijf op dezelfde manier afwees nadat ze bezorgdheid had geuit.

De Washington Post publiceerde zaterdag een interview met Lemoine, waarin hij verklaarde dat hij geloofde dat de Google AI waarmee hij omging een persoon was “als priester en niet als wetenschapper”. LaMDA is het taalmodel voor dialoogtoepassingen. Het wordt gebruikt om chatbots te maken die met mensen kunnen communiceren door verschillende persoonlijkheidskenmerken te gebruiken. Lemoine verklaarde dat hij probeerde experimenten uit te voeren om het te bewijzen, maar werd afgewezen door senior executives toen hij de zaak intern ter sprake bracht.

Brian Gabriel, een woordvoerder van Google, verklaarde dat sommigen in de AI-gemeenschap het langetermijnpotentieel van bewust of algemeen gebruik onderzoeken. Het heeft echter geen zin om dit te doen door de huidige gespreksmodellen, die niet bewust zijn, te antropomorfiseren.

“Ons team, inclusief technologen en ethici, heeft Blake’s zorgen beoordeeld volgens onze AI-principes. We hebben Blake laten weten dat het bewijs zijn beweringen niet ondersteunt.”

Toen hem werd gevraagd naar de schorsing van Lemoine, zei het bedrijf dat het geen commentaar zou geven op human resources. “Sommigen in de bredere AI-gemeenschap overwegen de mogelijkheid op lange termijn van bewuste of algemene AI, maar het heeft geen zin om dit te doen door de huidige conversatiemodellen, die niet bewust zijn, te antropomorfiseren”, zei Google-woordvoerder Brian Gabriel in een verklaring. reactie.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *