Bezienswaardigheden in Veendam

Ben je op zoek naar een leuke bestemming in Nederland voor een dagje uit of weekendje weg? Denk dan eens aan Veendam! Deze gezellige plaats, gelegen in de provincie Groningen, heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Of je nu houdt van cultuur, natuur of geschiedenis, in Veendam is er voor ieder wat wils. In dit artikel zetten we de top bezienswaardigheden van Veendam voor je op een rij.

Cultuurhistorisch Museum

Een absolute must-visit is het Cultuurhistorisch Museum in Veendam. Hier ontdek je alles over de rijke geschiedenis en cultuur van deze bijzondere plaats. Het museum heeft diverse tentoonstellingen die interessant zijn voor jong en oud. Van archeologische vondsten tot historische foto’s en kunstwerken, er is genoeg te zien en te leren.

De Veenkoloniën

Een wandeling door De Veenkoloniën mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Veendam. Dit unieke natuurgebied kenmerkt zich door de vele kanalen, vaarten en bruggen die vroeger gebruikt werden voor het vervoer van turf. Tegenwoordig kun je hier heerlijk wandelen of fietsen en genieten van de rust en prachtige natuur om je heen.

Park Borgerswold

Voor liefhebbers van groen en ontspanning is Park Borgerswold een absolute aanrader. Dit ruim opgezette park biedt volop mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Je kunt er wandelen, fietsen of picknicken in het gras. Daarnaast heeft het park diverse speeltoestellen voor kinderen en kun je er zelfs een bootje huren om het water op te gaan.

Molen de Dikkert

Ben je geïnteresseerd in molens? Breng dan zeker een bezoek aan Molen de Dikkert. Deze prachtige windmolen uit 1852 is nog volledig in bedrijf en maalt nog regelmatig graan. Je kunt een rondleiding krijgen waarbij je alles leert over de werking van de molen en het malen van graan. Vergeet niet om ook even te genieten van het mooie uitzicht dat je hebt vanaf de molen.

Scheepswerf Wolthuis

Een bijzondere bezienswaardigheid in Veendam is Scheepswerf Wolthuis. Hier worden nog steeds traditionele schepen gebouwd en gerestaureerd volgens oude ambachtelijke technieken. Je kunt een kijkje nemen in de werf en zien hoe deze vakmensen te werk gaan. Een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten!

Het Veenkoloniaal Museum

In Het Veenkoloniaal Museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Veendam en omgeving als veenkolonie. Het museum heeft een uitgebreide collectie waarin onder andere aandacht wordt besteed aan de turfwinning, scheepvaart en het dagelijks leven van vroeger. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende exposities die zorgen voor een interessante afwisseling.

Conclusie

Veendam is een veelzijdige bestemming met een breed scala aan bezienswaardigheden. Of je nu houdt van cultuur, natuur of geschiedenis, in Veendam vind je het allemaal. Breng een bezoek aan het Cultuurhistorisch Museum, maak een wandeling door De Veenkoloniën, geniet van Park Borgerswold, bewonder Molen de Dikkert en ontdek Scheepswerf Wolthuis. En vergeet vooral Het Veenkoloniaal Museum niet! Er valt genoeg te zien en te beleven in deze gezellige plaats in Groningen.

Veel gestelde vragen

1. Wat zijn de openingstijden van het Cultuurhistorisch Museum?

Het Cultuurhistorisch Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. De exacte openingstijden kun je vinden op de website van het museum.

2. Zijn er kosten verbonden aan een bezoek aan Molen de Dikkert?

Nee, een bezoek aan Molen de Dikkert is gratis. Wel wordt er om een vrijwillige bijdrage gevraagd ter ondersteuning van het behoud van de molen.

3. Is Park Borgerswold toegankelijk voor mindervaliden?

Ja, Park Borgerswold is grotendeels toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn verharde paden en speciale voorzieningen aanwezig om het park zo toegankelijk mogelijk te maken.

4. Kan ik een rondleiding krijgen bij Scheepswerf Wolthuis?

Ja, het is mogelijk om een rondleiding te krijgen bij Scheepswerf Wolthuis. Het is wel aan te raden om van tevoren contact op te nemen om een afspraak te maken.

5. Is er parkeergelegenheid bij Het Veenkoloniaal Museum?

Ja, er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt van Het Veenkoloniaal Museum. Je kunt gebruik maken van de nabijgelegen parkeerplaatsen of parkeren op straat.